Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard fwCheckmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

”1 timme på kontoret sparar 10 timmar på verkstadsgolvet”

”1 timme på kontoret sparar 10 timmar på verkstadsgolvet”
Från vänster: Tord Hugin, John Björnström och Roxana Pop. Tord har en mångårig bakgrund som svetsare på företaget och Roxana har sin bakgrund från ekonomin och försäljning. Johan Björnström är ny på sin tjänst och har en bakgrund som maskinserviceman/hydraul-mekaniker.

LKAB Mekaniskas planerare sätter grunden i verksamhetens arbetsflöde, bland annat genom noggrann research och planering i de olika arbetsmomenten det krävs för att tillverka en reservdel till gruvan. Det finns en gammal klyscha i verkstadsbranschen som lyder "1 timme på kontoret sparar 10 timmar på verkstadsgolvet" det är ett faktum i många fall.

- Hur ser en dag ut för en planerare på LKAB Mekaniska i korta drag?                                                                                                                                                                      

Order                                                                                                                                                                 
Order granskas och visar det sig att produkten inte tillverkats förut startar nästa steg. 

Beredning                                                                                                                                                      
Beredning startas i vårat anpassade affärssystem, där går vi igenom steg för steg i tillverkningen med planerade tidsintervaller i de olika verkstadsmomenten såsom programmering, laser, vattenskärning, bockning, svetsning, svarv, fräsning, blästring och målning. Under beredningsprocessen tas i många fall nödvändig information från den stora kunskapsbanken vi har av medarbetare från verkstaden.  

Planering                                                                                                                                                  
Planeringen görs med förutsättning av pågående och redan inplanerade jobb som grund, därefter bokas material, kunden får ett ordererkännande och ordern är körklar.

— Det är en hel del parametrar som skall planeras ”rätt” i den här kedjan för att ordern ska gå problemfritt fram till leverans; säger Johan Björnström som presis har axlat rollen som planerare på mekaniska. Jag har ett stort intresse att lära mig de olika arbetsmomenten och det driver mina kunskaper framåt, fortsätter Johan. Jag är ny på jobbet och det är mycket att ta in, men en av flera positiva upplevelser är att jag redan lärt känna många nya trevliga medarbetare, avslutar Johan.

Vi hälsar Johan välkommen till Mekaniska och ser med tillförsikt mot framtiden med det här Teamet!                          

Text Robert Nyberg. Foto Jarl Uggla.