Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard fwCheckmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

LKAB Mekaniska – ett certifierat företag med koll på svets

LKAB Mekaniska – ett certifierat företag med koll på svets

Att vara certifierad kräver en hel del fokus. LKAB Mekaniska är certifierat enligt SS EN-1090 som omfattar bärverk i stål och aluminium, samt enligt ISO 3834-2 som är en omfattande svetsstandard som visar att en verksamhet har ordning och reda på sina svetsprocesser samt följer det beskrivna tillvägagångssättet.

I bakgrunden, på bilden ovan, syns Örjan Hjärtström svetsa på en palletsram till den nya kylaren i KK3, som LKAB Mekaniska både tillverkar och skall montera under höstens underhållsstopp. Framför honom står t.v. Simon Kero som är ställföreträdande svetsansvarig och t.h. Tord Hugin, huvudsvetsansvarig på LKAB Mekaniska.

— Som svetsansvariga ser jag och Simon till att vi följer de kvalitetskrav vi satt upp genom att bl.a. göra egenkontroller på våra svetsarbeten på både verkstad och ute i fält, upprätta svetsplaner och WPS (svetsdatablad), kontroll och validering av all vår svetsutrustning samt att detta dokumenteras systematiskt i ett kontrollprogram.

 —Utöver detta så skall vi även kontrollera att vår svetsande personal aktivt jobbar med olika svetsjobb för att de ska besitta de kunskaper de behöver för att behålla sina svetslicenser och vi är även med när de ska förnyas och lägga nya svetsarprövningar.

Simon och Tord gick en fem veckors utbildning i Tranås 2018 för att bli internationell svetsspecialist (IWS) och de har sedan dess jobbat kontinuerligt med att säkerställa kvalitet och uppföljning på de svetsjobben LKAB Mekaniska utför.

— Det är en förutsättning att vi aktivt jobbar med detta då kraven för att vara certifierad är högt ställda och att vi själva upprätthåller den kompetens vi byggt på oss. Det känns alltid bra när vi får leverera ett jobb till kunden där vi vet att allt är utfört på ett riktigt sätt, avslutar Simon och Tord.

 

Foto: Andreas Lehto