Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard fwCheckmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

LKAB Mekaniska söker ny vd - Malmfältens roligaste jobb

LKAB Mekaniska söker ny vd - Malmfältens roligaste jobb
Jarl Uggla, vd LKAB Mekaniska.

Jag är väldigt tacksam att frågan ställdes till mig i april 2019 om att, som vd ,starta en utvecklingsresa för LKAB Mekaniska. Syftet är att stärka förmågan att i egen regi gradvis kraftsamla våra egna resurser inom koncernen och att på så sätt bättre stötta SAK-verken och LKAB.

Det har varit en väldigt rolig tid samt en intensiv sådan att påbörja och genomföra. En kulturresa från att i princip vara ett kostnadsställe till ett enskilt affärsbolag med egna funktioner samt en komplett kompetent ledning.

 

LKAB Mekaniska är idag ett heltäckande service- och underhållsbolag med cirka 140 anställda från konstruktion till leverans, med fälttekniker och underhållskapacitet. Vi har alla varianter av maskiner från skärande bearbetning som både laser, vatten samt gas/plasma till svets och avancerade CNC-maskiner med CAM-system. Tvätt-, bläster- och målerikapacitet tillika utrustning för renovering av växellådor, pumpar, fläktar och hydraulsystem samt även byggnation av elskåp.

 

Mekaniska har den mest kompletta och kompetenta verksamheten i Malmfälten vilket fungerar som en smart försäkringslösning till SAK-verken när man behöver snabba resurser och åtgärder vid planerade FU-stopp men även speciellt vid oavsiktliga produktionsstopp. Tillsammans och i samverkan med ett urval av kvalificerade underentreprenörer gör vi skillnad.

 

Grunden i varje verksamhet är våra medarbetare och dess ledning. Det handlar om hur man löpande utvecklas tillsammans, på ett för alla säkert och utvecklande förhållningssätt, för kundens bästa.

 

Mekaniska har idag en väldigt kompetent personal och en maskinpark som är en solid plattform för att bygga vidare på i samverkan med SAK-verkens underhållsorganisation och inköp. Tillsammans är man alltid starkare och en hög grad av engagemang, uthållighet och kreativitet är viktiga faktor för att ha roligt på jobbet samt attrahera nya medarbetare, likväl som att utveckla dagens team.

 

Ta bara vårt projekt med skapandet av den nya kylaren till KK3 - vilken häftig utvecklingsresa!  Kylaren håller nu på att startas upp vilket gör oss kraftfullt stolta över att kunna vara delaktiga och bidraga.

 

En viktig del i vår resa har varit det idoga arbetet som ledde fram till sammanslagningen med MCV från juni i år, vilket ytterligare har förstärkt leveranskapaciteten. Detta utöver alla gjorda förbättringar av maskiner och utrustning, affärssystem, arbetsmiljö- och byggnadsförbättringar.

 

Investeringar har gjorts på MCV under hösten i traverser och avancerad gas/plasma-skärare samt hjullastare och vi har nu ett antal andra projekt på gång för att höja servicenivån ytterligare med testrigg för växellådor med momentbelastning och chipmärkning för spårbarhet av dessa samt andra intressanta planer. Från första januari kör vi också igång samma affärssystem som används på Lastvägen där vi gradvis löpande kan mäta effektivitet för varje arbetsorder vilket gynnar LKAB på många sätt.

 

Således är det nu enligt plan ett bra läge att under våren lämna över stafettpinnen och vi söker nu en efterträdare som engagerat fortsatt kan driva vår utvecklingsresa. Jag är delaktig i en överlämning men sedan börjar pensionslivet med utveckla min egen verksamhet tillsammans med skog, jakt och fiske samt möjligen lite andra kortare uppdrag

 

Jarl Uggla, vd LKAB Mekaniska